26.09.2023 | Michala Banásová | Komentáre:0

6 video trendov v marketingu

Ako podnikatelia určite viete, aké dôležité je držať krok s dobou a byť stále o krok vpred. V súčasnej digitálnej dobe ľudia čoraz viac sledujú videá. V nekonečnom skrolovaní na mobilných zariadeniach sa video stáva absolútnym víťazom zachytenia pozornosti používateľa. Umožňuje ľahko predstaviť produkt alebo službu v najaktuálnejšom formáte dneška.

 

Na začiatku je originálna myšlienka, no samotné vytvorenie videa ako takého však nestačí. Je dôležité vedieť prečo a za akým účelom chcete marketingové videá.

 

V tomto článku si predstavíme 6 formátov videomarketingu, ktoré by ste mali vedieť.

 

 

1. Krátke videá

 

O krátkych videách ste už určite počuli. Tiktok videá, Instagram Reels alebo Youtube Short katapultujú pútavé videá v priebehu niekoľkých sekúnd. Sú ideálnou cestou na rýchly dosah a predstavenie produktu a samotnej značky. 

 
 

 

 

Zdroj: https://about.instagram.com/blog/announcements/introducing-instagram-reels-announcement

2. Stories

 

Dnes už všetkým známe príbehy na sociálnych sieťach. Krátke video formáty, ktoré nemajú zväčša viac ako 15 sekúnd si našli svoje miesto v každodennom živote ako značiek, tak aj bežných používateľov. Ich krátkosť vyhráva. Používateľ si stories bezpochyby pozrie celé bez straty záujmu. Tento formát je ako šitý na mieru pre dnešnú uponáľanú dobu. Avšak originálnosť a kreatíva príbehov je základom zachytenia pozornosti a dosahu. 

 
 

 

Zdroj: https://about.instagram.com/blog/announcements/introducing-instagram-stories

 

3. Live stream 

 

Live stream-y už sú veľmi obľúbené a ich popularita bude naďalej narastať, hlavne kvôli autenticite a možnosti spojiť sa s divákmi v reálnom čase. Live stream naláka divákov byť súčasťou diania pomocou komentárov a reakcií, čo zvyšuje zapojenosť a udržanie sledovania.

 

 

zdroj: https://buffer.com/library/instagram-live-video/

 

4. Videá s možnosťou nákupu

 

Pomocou interaktivnych odkazov vo videu môže používateľ kúpiť produkt priamo z videa. Po kliknutí na ikonu alebo odkaz je presmerovaný na stránku produktu, kde môže uskutočniť nákup. Ide o moment zachytenia záujmu v danej sekunde. Odkaz vo videu nabáda používateľa naň kliknúť, nemusí si produkty zdĺhavo hľadať sám alebo neskôr. Skráti sa tak cesta rozhodovania a nákupného procesu. “Shop by Look” je obľúbeným formátom módnych značiek a eshopov orientovaných na zariaďovaní domácností.

 

 

5. Videá vytvorené používateľmi

 

Nielen influenceri, známe osobnosti, športovci, ale aj bežný “smrteľníci” tvoria videá o skúsenosti nakúpených produktov alebo o kvalite poskytovaných služieb. Vytvárajú tak mienku, nezameniteľnú autentickosť až dôveryhodné recenzie svojich fanúšikov.

 

Sociálne siete na zdieľanie fotografií, videí a osobných skúseností sú už bežnou súčasťou každodenného života a denných rituálov. To je príležitosť a výhoda pre značky predstaviť svoje produkty alebo služby reálnymi “očami” zákazníkov.

 

 

6. VR videá

 

Videá s virtuálnou realitou primárne oslovujú mladšiu generáciu, ktorá vyrastá obklopená najnovšími technológiami. Tu sa otvára priestor pre značky vypovedať svoj príbeh tou najzábavnejšou formou a poskytnúť tak neuveriteľný zážitok vďaka udržania pozornosti diváka. 

 

VR videá poskytujú pocit vzrušenia a prinášajú niečo nové na preplnenom reklamnom trhu. Sú vhodné pre značky, ktorých cieľová skupina sú mladí technicky zdatní ľudia, ktorí radi objavujú nové veci.

 

Nové formáty videí poskytujú značkám možnosť osloviť potenciálnych zákazníkov inak a vyniknúť tak medzi konkurenciou. Videá boli, sú a budú proste IN.

 

Správnou voľbou formátu videa, jej kreatívou a vhodnou marketingovou stratégiou predbehnete svojich rivalov. Nebojte sa začať, nikdy nie je neskoro! 

 

Alebo ako povedal Steve Job:

"You can't just ask customers what they want and then try to give that to them. By the time you get it built, they'll want something new."

 

Väčšina ľudí nevie čo chce, kým to neuvidí. Niekedy musíte dať ľuďom to, čo potrebujú, nie to, o čo žiadajú. Nečakajte však pridlho, pretože v čase, keď budete mať svoje prvé video hotové, zákazníci už budú chcieť niečo iné. smiley

 

 

 



certifikáty

Google Qualified Individual Certificate Viamedia SK
YouTube Certified Viamedia SK
Mergado Certified Viamedia SK
Inres Certified Viamedia SK