16.10.2017 | Daniel Špendla | Komentáre:0

7 tipov pre naštartovanie kariéry online marketéra

Prebojovať sa na túto pozíciu je náročné, a bez základných vedomostí nemožné. Na internete je nespočetné množstvo rôznych článkov, videí a iných materiálov plných informácii, ale pre začiatočníka sú väčšinou nezrozumiteľné. Pripravil som 7 tipov na štúdium, zoradených od najjednoduchšieho, ktoré ti pomôžu naštartovať kariéru online marketéra.

 

1. Google Digitálna garáž

Garáž je miesto, kde začínalo mnoho úspešných firiem.  Aj tvoje štúdium začne v Digitálnej garáži. Nájdeš tu spolu 23 tém, a 89 lekcií s krátkymi videami. Všetky témy sú jednoducho spracované, a porozumie im aj úplný začiatočník. Na konci každej lekcie a témy ťa čaká malý kvíz. Štúdium je zakončené záverečným testom. Ak ho zvládneš, získaš svoj prvý certifikát.

 

2. Google Partners Online Certification Academy

Nástroje od Google budú tvojím každodenným chlebíčkom, preto aj ďalšie študijné materiály sú od tejto firmy. Ide o sériu 9 webinárov + 1 s otázkami a odpoveďami. Časovo sú náročnejšie ako Digitálna garáž. Poskytnú ti základné informácie o momentálne najpoužívanejšom nástroji pre online inzerciu - AdWords. Kanál Google Partners CZ/SK obsahuje okrem týchto webinárov aj množstvo ďalších užitočných videí, ku ktorým sa môžeš neskôr vrátiť.

 

3. Nauč sa používať AdWords a Analytics

Samozrejme sa nemôžeme venovať len teórii. Po preštudovaní úvodných materiálov budeš pripravený na prvé kroky v nástrojoch na inzerciu a analýzu dát. Okrem online nástroja AdWords budeš často využívať aj jeho offline verziu, ktorú si môžeš bezplatne stiahnuť.  Určite vieš, že v online marketingu sa dá merať takmer všetko. Tieto dáta budeš zbierať a analyzovať pomocou nástroja Analytics. K týmto nástrojom sa vrátime na konci článku.

 

Nastavenie AdWords a Analytics

Úvodné nastavenie AdWords je jednoduché. Po kliknutí na tlačidlo „Začať“ sa pod nadpisom nachádza odkaz „Preskočte sprievodcu nastavením“. Potom sa dostaneš do nastavení účtu. Zvolíš si svoj e-mail, krajinu, časové pásmo a menu, a môžeš vytvoriť prvú kampaň. Nemusíš sa báť, kampane sa ti nespustia kým nezadáš fakturačné údaje.

Do účtu Analytics sa dostaneš ešte jednoduchšie. Môžeš si vyskúšať demo účet s údajmi z Google Merchandise Store.

 

4. Čítaj blogy marketingových agentúr

Väčšina marketingových agentúr má svoj blog, s množstvom článkov na rôzne témy z tejto oblasti. So základnými znalosťami si už vieš vyhľadať témy, ktoré ťa najviac zaujímajú. Zaujímavé články nájdeš aj na našom blogu.

 

5. HubSpot Academy + Blog

Na HubSpote si okrem marketingových vedomostí zlepšíš aj svoju angličtinu. Nájdeš tú množstvo študijných materiálov. Majú pripravenú vlastnú HubSpot Akadémiu, kde môžeš svoje vedomosti znovu vymeniť za certifikáty. Odporúčam ti naštudovať si hlavne Inbound a Content marketing. Môžeš si prejsť aj ostatné kurzy zamerané na marketing. V budúcnosti určite pribudnú aj nové kurzy. Okrem Akadémie si nezabudni pozrieť aj blog na tomto webe.

 

6. Program Google Partners

V tomto programe môžeš získať 6 certifikátov AdWords1 certifikát Analytics. Presne tieto certifikáty sú najdôležitejšie pre tvojho budúceho zamestnávateľa, či už pôjde o marketingovú agentúru, alebo firmu s marketingovým oddelením.

Na začiatok ti úplne postačí, ak si spravíš certifikáty Základy reklamy v službe AdWords Analytics, ostatné budeš pravdepodobne robiť ako stážista alebo junior. Tieto testy sú však náročnejšie, ako testy v digitálnej garáži, a neúspešný test si môžeš zopakovať až po 7 dňoch. Ak máš záujem pracovať v agentúre, je veľmi pravdepodobné, že si tieto testy zopakuješ pod firemným emailom.

 

7. Facebook Blueprint

S čoraz populárnejšou reklamou na Facebooku sa počas svojej kariéry tiež stretneš. Bohatý zdroj informácii o inzercií na tejto sociálnej sieti je Blueprint. Na konci je pripravený test, ktorého úspešné zvládnutie je odmenené certifikátom.

Nezabudni, že tu tvoje štúdium iba začína.

Veľa šťastia!



certifikáty

Google Qualified Individual Certificate Viamedia SK
YouTube Certified Viamedia SK
Mergado Certified Viamedia SK
Inres Certified Viamedia SK