05.07.2016 | Daniel Babčan | Komentáre:0

Ako urobiť 360° fotku?

Noviniek, s ktorými sociálna sieť Facebook prichádza je čoraz viac. Medzi najnovšiu patria 360 stupňové fotografie. V tomto článku vám priblížim, ako jednoducho si takúto fotku vytvoriť.

 

Ako ste si už asi mnohí všimli, Facebook začiatkom júna predstavil 360° fotografie. Narozdiel od tých klasických pôsobia živšie a doslova vás vtiahnu do prostredia. Fotku môžete otáčať do rôznych strán a získavate pocit, akoby ste na danom mieste skutočne stáli. Neveríte? Tak si pozrite fotku Manhattanu, ktorú zverejnil Mark Zuckerberg.

 

 

 

Už je to takmer mesiac, odkedy bola fotografia predstavená, ale v slovenských internetových vodách sa s touto novinkou príliš často nestretávam, čo je trošku škoda. Žeby o nej ľudia ešte nepočuli? Nevedia ako na to? Spôsobov je niekoľko.

 

Špeciálne kamery

Ideálnym riešením sú špeciálne 360° kamery, ktoré dokážu najlepšie zachytiť okolité prostredie a okrem fotografií zvládnu aj 360° videá. Nie všetci sme však ochotní zaplatiť niekoľko stoviek za takúto hračku, ktorá nás môže rýchlo omrzieť. Ale ak sa niekto taký nájde, medzi najznámejšie patria Samsung Gear 360 či 360Fly.

Kamera 360Fly
Zdroj: Tomsguide.com

 

Aplikácie pre smartfóny

Menej nákladnou alternatívou sú aplikácie na 360° fotografie. V App Store či Google Play ich nájdete hneď niekoľko. Väčšinou sú platené, ale nájdu sa aj free verzie. Niekoľko neplatených som skúsil a najviac sa mi osvedčila Google Street View. Nenechajte sa zmiasť názvom, táto šikovná apka okrem iného hravo zvláda 360° fotografie. Dostupná je ako pre Android, tak aj pre iOS. Kým som sa dopracoval k výslednej fotografii, celkom som sa zapotil, keďže bolo potrebné nafotiť sériu fotografií, ktoré aplikácia neskôr pospájala do výslednej podoby. Chce to trpezlivosť a trochu cviku, ale postupne bolo vidieť malé pokroky. Skvelo je to vysvetlené v nasledujúcom videu.

 

 

Panoráma na iPhone

Poslednou a najjednoduchšou variantou je panoramatická fotografia. Tú môžete vytvoriť pomocou iPhonu, keď si po otvorení fotoaparátu vyberiete mód “Pano”. Systém vám ponúkne možnosť vytvoriť panorámu, ktorá síce nebude mať 360° ale nebude to ani klasická fotografia. Je to niečo medzi týmito možnosťami. Ja som si to zo zvedavosti skúsil najskôr týmto spôsobm, až neskôr som sa trápil s hľadaním aplikácie. Podľa Facebooku Android zariadenia bohužiaľ bez dodatočne stiahnutého softvéru konverziu panorámy neponúkajú, až na zariadenia Samsung Galaxy S5, Note 3 a novšie. 

 

Mám fotku, a čo ďalej?

Ak ste úspešne podľa niektorej zo spomínaných metód vytvorili fotku, už ju stačí iba nahrať ako každú inú. Facebook ju automaticky prekonvertuje. Ak patríte k tým, čo nesťahujú každý týždeň aktualizácie, ako napríklad ja, budete musieť urobiť výnimku. Práve pre nekatuálnosť oficiálnej aplikácie mi Facebook moju prvú 360° fotku neprekonvertoval. Nezabudnite ju nahrať do statusu, v komentároch to zatiaľ nefunguje.

 

Skúšali ste už podobné fotografie? Alebo sa chystáte? Prípadne poznáte lepšiu appku? Dajte nám vedieť v komentároch.



certifikáty

Google Qualified Individual Certificate Viamedia SK
YouTube Certified Viamedia SK
Mergado Certified Viamedia SK
Inres Certified Viamedia SK