18.06.2018 | Vladimír Karkuš | Komentáre:0

Nepoužívate HTTPS? Budete mať problém

Je najvyšší čas prejsť na zabezpečený protokol HTTPS. Od júla 2018 totiž nový update prehliadača Google Chrome označí všetky stránky HTTP ako nezabezpečené

Nezabezpečená webová stránka

Ide o odpoveď Google na otázku bezpečnosti prehliadania webových stránok. Najpoužívanejší internetový prehliadač začal svoj boj s nezabezpečenými stránkami (HTTP) už začiatkom roka 2017. Vtedy sa zameral na stránky, ktoré pracovali s heslami a platobnými kartami. Od budúceho mesiaca sa však táto zmena dotkne i ostatných webov. Preto už netreba otáľať, prechod na HTTPS je neodkladný.

 

Ako prejsť na HTTPS?

V prvom rade je potrebné získať tzv. SSL certifikát. Ide o protokoly, ktoré chránia internetovú komunikáciu proti krádežiam hesiel, e-mailov, bankových účtov či dokonca proti špionáži. V súčasnosti je na trhu niekoľko spoločností, ktoré tento certifikát ponúkajú. V prípade, že ste si vybrali a zakúpili tento certifikát, je potrebná jeho inštalácia. Mnoho spoločností ponúkajúcich SSL certifikát má tento proces zautomatizovaný, preto nejde o náročný proces.  

 

HTTP vs HTTPS

Pri prechode na HTTPS je potrebné dodržať určité pravidlá. Vyhnete sa tak problémom súvisiacim s prepadom organických pozícií či s výpadkom merania a webovej analytiky.

1.  Zmena adries

Ak máte platný SSL certifikát, je potrebné zmeniť URL adresy, z http na https. Táto zmena sa týka všetkých podstránok, odkazov a obrázkov.

2. Presmerovanie stránok

Z pohľadu Google sú stránky http://mojafirma.sk a https://mojafirma.sk dva samostatné weby s rovnakým, duplicitným obsahom. Preto je potrebné verziu stránky s http presmerovať pomocou kódu 301 na novú (https).

3. Sitemap.xml a robots.txt

Nezabúdajte tiež vytvoriť nový súbor robots.txt a všetky odkazy uvedené v sitemap.xml zmeniť na https. Vyhnete sa tak zbytočným komplikáciám s internetovými robotmi.

4. Search Console

Ak chcete využívať službu Search Console i naďalej (čo by ste mali), je potrebné vytvoriť nové vlastníctvo pre verziu webu s https. Ide o dôležitý diagnostický a analytický nástroj súvisiaci s organickými výsledkami Google, ktorý by ste rozhodne mali používať.

Verím, že prechod na https zvládnete bez problémov. V prípade, že by ste sa chceli poradiť, radi pomôžeme.

 

Zdroj: https://adwords.googleblog.com/2018/05/faster-safer-and-better-ad-experiences.html



certifikáty

Google Qualified Individual Certificate Viamedia SK
YouTube Certified Viamedia SK
Mergado Certified Viamedia SK
Inres Certified Viamedia SK